Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

Szintén még nyári a történet, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve Brigivel Ipolytarnócra utaztunk. Itt található az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, amely az “ősvilági Pompeji” névre hallgat és Európa Diplomás terület. Ez egy világhírű őslénytani lelőhely, amelyen a 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa során betemetett ősvilág nyomai maradtak fent. Sokféle földtani örökséget lehet itt megtekinteni, többek között cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági élőlények lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok.

Mi vonattal érkeztünk Ipolytarnócra, a vasútállomásról gyalog indultunk a látogatóközpontba. Figyelmeztetésképp írom le mindenkinek, aki gyalog indul el! A vasútállomásról még kb. 3 km séta, amíg az ember beér a pénztárhoz. Én ezt az infót a látogatás előtt nem találtam sehol, így most lejegyzem az utókornak. Végül beértünk a fogadóépületbe, ahol mi a majdnem mindenes jegyet vettük. A mindenes ugyanis feljogosított a 4D-s moziban egy vetítésre, de ez nekünk nem kellett. Pedig a pénztáros hölgy nagyon ránk akarta sózni. De beértük a majdnem mindenes jeggyel, amivel körbemehettünk a parkban és részt vehettünk a vezetéses túrán a geológiai tanösvényen. Egyébként a parkban több tanösvény is van, az imént említett az egyetlen, amit csak vezetéssel lehet végigjárni, viszont ez a legjobb. Itt lehet megnézni a legfontosabb ősmaradványokat, cápafogakat, kövesedett fát, levéllenyomatokat és az ősállati lábnyomokat. Az összes tanösvény tematikus és a geológiain kívül van még kőzetparki, biológiai és kőszikla tanösvény.

Volt még egy dolog, amiért ellátogattunk ide, azok pedig a bükkábrányi lignitbányában megtalált mocsárciprus maradványok. Tizenhat mocsárciprusból álló erdőmaradványt találtak a bányában, melyek 7,2-7,4 millió évesek és megtalálásuk után szállították át ezeket Ipolytarnócra. Különlegességüket az adja, hogy nem kövesedtek és nem is szenesedtek meg, hanem szerves anyagként maradtak fent. A fatörzsek 5-6 méter magasak, átmérőjük pedig 1,5-3 méter. Elég monumentálisak ezek a törzsek, különös érzés közöttük sétálni. Egyébként egy kellemes napot lehet eltölteni Ipolytarnócon, a geológiai ösvény tényleg érdekes és leköti az ember figyelmét. A terület maga nagyon szép és jó nagy, bőven ki lehet vele tölteni a napot. Viszont lehetőség szerint kocsival tanácsos Ipolytarnócra menni, mert gyalog a már említett 3 km-es bevezető gyaloglás kicsit elkeni az ember kedvét. Főleg nyáron a dög melegben, amikor mi is mentünk. Persze ettől függetlenül nagy élmény az egész park.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s