Mecseki Mikulás (2011. 12. 03.)

Idén is “ellátogatott” a Mecsekbe a Mikulás, szombaton rendezték ugyanis a Mecseki Mikulás elnevezésű teljesítménytúrát. Tavaly nem indultam rajta, így idén teljesítettem. Csak egy távon, egy majd’ 12 km hosszú karikán lehetett indulni. Korán keltem és a Főpályaudvart vettem célba, hogy a 34-es busz felvigyen a Kikelethez. A busz viszonylag hamar felért, 3/4 hétkor már a rajthoz, a Kardos úti-kulcsosházhoz gyalogoltam. Hamar odaértem, majd a nevezést követően 6:55-kor már rajtoltam. A kulcsosháztól északi irányba kellett indulni, majd a piros sáv jelzésen nyugati irányba, végig a Lapisi út mellett. Az első pont ugyanis Remeteréten volt, ezért jó hosszan kellett gyalogolni a már említett jelzésen. Ahogy haladtam, az idő is egyre jobb lett, ahogyan a Nap egyre magasabban kúszott az égen. Igaz, hogy lomhán tette mindezt és erőtlenül süt már, de mindez pont elég volt ahhoz, hogy kellemes kirándulóidő kerekedjen aznapra. Enyhülés jött ugyanis előtte éjszaka, aminek köszönhetően nem kellett mínuszokban teljesíteni a távot.

Tehát haladtam előre, majd egyszer csak neszt hallottam tőlem balra. Odafordultam és az úttól 10-15 méterre egy üregi nyulat pillantottam meg. Még sosem láttam a Mecseken nyulat, mindig éri valami új élmény az embert. A vége felé már kicsit egyhangú volt az első szakasz, de közeledve Remeterétre, a szél kicsit felerősödött és a fákat rázta, fent pedig egerészölyv körözött, vijjogása betöltötte a területet. Megkaptam a pecsétemet a pontőrtől, majd indultam tovább a zöld kereszt jelzésen. A kapott térképet nézve láttam, hogy a túra útvonala érinti a Sós hegyi-kilátót. Kicsit szaporábbra vettem az iramot, mert láttam, hogy a még alacsonyan időző Nap gyönyörű narancsos fénnyel világította meg a szemközti Jakab-hegyet. Így viszonylag hamar felértem, már csak néhány lépcsőfokot kellett megmásznom.

Sajnos elkéstem, de ekkor pillantottam meg a városon ülő vékony ködtakarót, igazán szép látvány volt. Lemásztam a kilátóból és kicsit megpihentem, ittam egy pohárnyit a termoszban lévő citromos teámból és indultam tovább. Nemsokára már kereszteztem a műutat és a Lapison voltam az Erdész emlékműnél. Innen a Tubesre vezetett az út, ahova hamar felértem. A kilátóba nem mentem fel, mert iszonyatos szél fújt odafönt és egyszer voltam már fent ekkora szélben, és ez az élmény nem hiányzik. Viszont a Kis-Tubesen tettem egy kitérőt a kilátóhoz. Örömmel láttam, hogy saját, sárga háromszög jelzést kapott az oda vezető út. Eddig ugyanis nem volt jelölve. Sajnos a szél ott is erősen fújt, viszont innen közelebbről láttam a várost. A vékony ködből éppen csak kisejlettek a panelek, érdekes látvány volt.

Miután elkészültek a képek, ismét útnak indultam, hiszen ez már a végső szakasza volt a túrának. A Kis-Tubest elhagyva fel kellett mászni a Misinára a TV-toronyhoz, ott volt a következő pont. A torony alatti fordulóban éppen egy mókus futott át az úton. A toronynál ismét megkaptam a pecsétet, innen Dömörkapuhoz kellett menni, azon az úton, amin már tucatszor jártam. Ezért gyorsan leértem Dömörkaphoz. Végül a megint a piros sáv jelzésen haladtam vissza a kulcsosház felé. Pár perc múlva rátértem a sárga négyzetre, ami visszavitt a kulcsosházhoz a célba. Mivel az egész túrán csak két pont volt, így útközben nem kaptunk semmit. A célban viszont egy alaposan megpakolt mikuláscsomag járt az emléklap és a kitűző mellé. Én a ház előtti padon megpihenve megittam a maradék teámat, majd a fölfelé elhaladó buszt látva csomagoltam, elköszöntem és kényelmesen elgyalogoltam a legközelebbi buszmegállóba. 10 perccel később pedig már úton is voltam hazafelé.

Mecseki Mikulás
időpont: 2011. december 3., helyszín: Közép-Mecsek
táv (k. sz.): 11,3 km, szint (k. sz.): 310 m, idő (ó:p): 2:18

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s