A Cigány-hegyen és a Kőlyuknál

Rendhagyó bejegyzés, de most készültem el ezekkel a panorámaképekkel és úgy gondoltam, hogy teljesebbé teszik a blog tartalmát.

Cigány-hegyi kilátó
Egy-egy hegycsúcsra felmászva szívesen pihen meg az ember, hát még akkor, ha kilátót is talál fent. Így volt ez a “Mecsek” 15 teljesítménytúrán, amikor a Cigány-hegyre mentünk fel. A Kelet-Mecsekben, Kisújbánya felett található Cigány-hegy 524 m magas, tetején pedig az 1978-ban épült kilátó található, melyet Buzás Endre tervei alapján készítettek. A kilátó alapja terméskő, gránit névtáblával ellátva. 2007-ben felújításra került, ráadásul két szinttel magasították is. Ezért az innen látható panoráma egészen egyedülálló. A környező hegyek és völgyek mind szépen látszanak, de ugyanúgy szemünk elé tárul a Misina-Tubes vonulat, sőt még a Villányi-hegység is. A fényképen a nyugati-dél-nyugati kilátás látható, a figyelmesebbek még a Tv-tornyot is megtalálhatják a képen.

Kőlyuk
Azután, hogy a “Kovács Béla 14” túrát teljesítettük, Pécsre visszajövet a Közép-Mecsek három csodaszép völgyét jártuk végig. Az első ilyen völgyben, a Nagy-mély-völgy egyik végében található a Kőlyuk. Ez a barlang egy hatalmas mészkőszikla hasadékában helyezkedik el, amit már az 1920-as években feltártak, azonban nem látogatható, bejárata vaskos ráccsal van lezárva. 1982 óta fokozottan védett természeti érték, közvetlen közelében pihenőhelyet alakítottak ki, valamint itt olthatjuk szomjunkat a Cserkész-forrás hűs vizével.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s