Kelet-Mecseki Barangolások – 5 ház (2013. 08. 25.)

A nyár végén, még az új tanév beköszönte előtt beiktattam egy teljesítménytúrát. Az igazat megvallva nem indult túl jól, hiszen sikerült reggel elaludnom, így az indulásom eleve veszélybe került. Gyors telefont intéztem haza, nem sokkal később pedig már Zobákpuszta felé robogtam. Hamar odaértem, így nyolc után öt perccel már a túra útvonalát tapostam. Kreatív teljesítménytúraként elvileg tetszőleges úton és tetszőleges sorrendben kereshettem volna fel a kulcsosházakat, ám azok nyitva tartása eléggé behatárolta a kreatívságot. Így aztán maradtam a térképen berajzolt ajánlott útvonalnál és sorrendnél. Vagyis a rajthelyül szolgáló Gyopár kulcsosháztól visszafelé, a főúthoz indultam a kéken, ki Zobákpusztáról és be az erdőbe. Nem voltam régóta úton, amikor váltottam a sárga keresztre és a Takanyó-völgyben folytattam. Itt aztán lehet felfelé gyalogolni, néhány szakasz igen combos, ezért is örültem meg amikor végre kiértem az aszfaltra. No, azért csak a szintben haladó útnak, nem az aszfaltnak szólt az öröm, de tény, hogy ezen a borításon, melyen a kék háromszög vezetett végig, értem be Pusztabányára az első ellenőrzőponthoz, a Betyártanyához.

kmb_01Pecsét és csoki után indultam útnak, és csak a zöld sávot találtam, a keresztet nem. Előbbin indultam hát, úgyis később becsatlakozott a kék sávba. Kreatív voltam. És pár kanyarral arrébb már ténylegesen a kéken jártam. Nem sokáig, a zöld vette át a vezető szerepet és végtelen monotonitásával vezetett jó darabon. Az elején aszfalton, ahol nem egyszer vakartam a fejem, ugyanis nem volt egyértelmű a térkép, de szerencsére nem tévedtem el. Ezt követően vissza az erdőbe és a változatosság kedvéért felfelé, amihez ezúttal megvolt a motiváció, néhol lódarazsak kísértek utamon. Ha ez még nem lett volna elég, még az eső is kicsit megáztatott, szerencsére csak rövid ideig. Egy utolsó nagy emelkedés után kicsit szintben haladt az út, majd ráfordultam a sárga keresztre és elég megterhelő lejtmenet kezdődött hossz-hosszú métereken keresztül. Majd a Máré-vár és a Vár kút alatt leértem a völgy aljába, a Vár-völgyi kulcsosházhoz, ahol újabb pecsétet kaptam a lapomra.

kmb_02A sárgán tovább kanyarogtam, majd a zöld keresztre váltva már a következő pont felé tartottam, ami a Vörösfenyő kulcsosháznál volt. Itt a pecsételés után megálltam enni-inni-pihenni, majd ezután a sárga sávon indultam tovább.

kmb_03 kmb_04Az eső is visszatért és szép csendben szitált. Így mentem fel s le, de inkább fel, a Dobogó alatt át, majd hamarosan már a Cigány hegynél jártam. Ott aztán a kéken ereszkedtem le Kisújbányára az újabb pecsétért. Az igazat megvallva fogalmam sincs, hogy itt melyik a kulcsosház, ezért arról sajnos fotó nincs. Kisújbányáról a szokásos úton jutottam át Püspökszentlászlóra.

kmb_05Szalagozás mentén fel Miske-tetőre, onnan a Hárs-tetőhöz, majd lefelé a Diós-kút érintésével a püspökszentlászlói Bazsarózsa kulcsosházhoz. A pecsét mellé ittam két és fél pohárral a híres-neves mecseki teából. A következőkben végiggyalogoltam Püspökszentlászlón, majd jobbra fordultam a kék négyzetre, ezen nagyjából 30 perc alatt vissza is értem a célba a Gyopár kulcsosházba, ahol átvettem az emléklapot és a kitűzőt.

Kelet-Mecseki Barangolások – 5 ház
időpont: 2013. augusztus 25., helyszín: Kelet-Mecsek
táv (k. sz.): 25,5 km, szint (k. sz.): 900 m, idő (ó:p): 5:02

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s