Börzsönyi Kéktúra: Kemence – Nagybörzsöny

A Börzsönyi Kék 3. túrája Kemencéről folytatja a kalandozást, egészen Nagybörzsönyig. Ezt a szakaszt még 2013. október végén jártam be, sajnos azóta nem írtam még róla, valahogy mindig elsikkadt. De most összeszedem a gondolataimat és emlékeimet erről a túráról.
Aznap korán indultam útnak, autóval vittek ki a Kemencei Erdei Múzeumvasúthoz, ahol legutóbb abbahagytam. Akkor kértem a füzetbe pecsétet, mert ezen a korai órán még nem volt nyitva az állomás. Innen a műúton haladtam, és nem is kellett sokat gyalogolnom, hogy elérjem a túramozgalom következő pontját, a Kőrózsa Panziót. A füzet szerint reggel 7-től volt nyitva, én 8 óra magasságában érkeztem, az ablakban lógó tábla pedig azt hirdette, hogy a hely zárva van. Csak az nem stimmelt, hogy bentről hallottam a csészék csörömpölését, így aztán be is nyitottam. Nagyon is nyitva volt a hely, bár vendég egy szél sem, rajtam kívül. Elkértem a pecsételőt, beütöttem a füzetbe, majd kértem egy kávét. Kényelmesen megittam, aztán indultam tovább az utamon.

bk3_01

Még mindig aszfalton, bár ez nem volt újdonság, ismertem az utat egészen a kisvasút másik végállomásáig. A Fekete-völgy Panzióig tartott a műút és nem csak azt, hanem a Csarna-völgyet is magam mögött hagytam, a Fekete-völgyben folytattam. Ugyanerre jártam a nyári Királyháza 30 teljesítménytúrán is, nagyon szeretem ezt a szakaszt a sok patakátkeléssel, az elmosott kisvasúti sínpárral és a hamisítatlan börzsönyi bájával együtt.

bk3_02

A vasúti sínek 2,5 km-en keresztül kísértek el a túramozgalom következő igazolópontjához, a Hamuházhoz. A ház bejáratánál kis fadobozban találtam meg a matricákat, egyet gyorsan be is ragasztottam a füzetbe, majd megreggeliztem.

bk3_03

Innen már ismeretlen terepen mentem tovább, rögtön egy meredek kaptató következett. Miután ezt megmásztam, a K/P+ keresztezésnél jobbra fordultam és bár a füzet azt írja, hogy vadkerítésen kelünk át, annak nyoma sem volt, amit cseppet sem bántam. Viszont az erős lejtő a helyén volt, keskeny ösvény vezetett le róla, ami már a következő igazolóponthoz vitt el. A bányapusztai ház teraszán volt a fadoboz, itt is matricával igazoltam. Amin meglepődtem, hogy a ház nagyon jó állapotban volt. A teraszon lévő asztalon terítő, a falon hőmérő, trófeák, az asztalon hamutál. Emlékszem, hogy az évszakhoz képest remek idő volt, furcsa is volt látni a hőmérőn az értéket. A meglepettségtől le is ültem pár percre, frissítettem és megnéztem a térképet, mert már nem volt sok hátra ebből a túrából.

bk3_06 bk3_04 bk3_05

A pihenő után a házat széles erdészeti úton, DNY-i irányban hagytam el, végig a Bánya-patak mellett haladva. Nagyjából 2 km után egy rakodóhoz értem, itt jobbra tartottam egy szűk ösvényen, ekkor már a Magyar-völgyben jártam. Nem sokkal később ismét visszatért az aszfalt, de én inkább az erdőszélen gyalogoltam, az sokkal kellemesebb volt, utamon a Börzsönyi-patak kísért.

bk3_07

A piros sáv is becsatlakozott a kékbe, itt szerencsére az út visszavitt az erdőbe. Na nem sokáig, mert pár száz méter után ismételten műutat értem, de ez gyakorlatilag már Nagybörzsöny széle volt. A jelezést követve értem be a központba, ahol a Börzsöny vendéglőben került bele a füzetbe ennek a túrának az utolsó igazolása.

bk3_08

Gondoltam eszem egy jó kis menüt, mert rám fért a meleg ebéd, de sajnos csak ropival tudtak szolgálni. Úgy gondoltam, hogy annál még a maradék két szendvicsem is jobb. A település központjában ebben az időszakban zajlottak nagyszabású munkálatok, ezért munkagépek és gödrök között szlalomozva kellett felgyalogolnom a Szent István templomhoz, a busz ugyanis csak addig közlekedett. De jókor értem oda, bőven volt időm megenni a szendvicseket, mielőtt megérkezett a busz, hogy visszamenjek vele Bernecére.
Így már csak 20 km, a Nagybörzsöny és Szob közötti szakasz választ el attól, hogy én is a Börzsönyi Kék teljesítői közé kerüljek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s